top of page

Un fel de prezentare generală

1. Cine sunteţi dumneavoastră, Vo Su Vlad CIUBOTARIU? – (câteva date biografice).

- Sunt născut în Bacău, în luna martie 1983. Practicant de Qwan Ki Do (Centura Neagra 3 Dang), arbitru international, instructor de Qwan Ki Do si lector universitar la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Am fost prin multe ţări din lumea asta, dar tot în Bacău sunt şi trăiesc cu familia mea. Am practicat mai multe sporturi, însă QKD-ul mi-a guvernat viata sportivă. Am câştigat multe titluri naţionale şi internaţionale la proba de luptă, însă n-am numărat niciodată medaliile. Cine doreste sa vada "palmaresul" meu de sportiv, poate intra pe pagina oficiala a Qwan Ki Do Romania. Din 2015 am propriul club de Qwan Ki Do, in domeniul sportiv si un mic studio de proiectare si imprimare 3D, in domeniul profesional in care activez.

 

2. De când practicaţi Qwan Ki Do?

- Din câte imi amintesc eu, de prin luna Mai 1990, însă pe primul meu paşaport sportiv apare septembrie 1992. Asta se întâmplă pentru că nimeni nu se „grabea” atunci să facă înscrieri pentru copii, mai ales pentru că nici nu erau atât de mulţi. Când s-a extins mişcarea QKD şi numărul copiilor de la sala a crescut foarte mult, s-au început înscrierile adevărate, cu fişă de înscriere, paşaport sportiv, etc.

 

3. Cum aţi descoperit metoda Qwan Ki Do?

- Dintr-o pură întâmplare. N-aveam vârsta la care puteam să-mi dau seama care-i diferenţa dintre stiluri. La vârsta aceea, cred că făceam diferenţa între sporturi, dar în niciun caz între stilurile de arte marţiale.

 

4. Ce/Cine v-a adus în sala de antrenament?

- S-a întâmplat să locuiesc prin preajma sălii unde se faceau atunci antrenamente de QKD. Sunt destul de curios din fire, aşa că am intrat cu câţiva copii să vedem ce se aude în acea sală de sport. În sală am descoperit un vecin şi apoi coleg de şcoală. Şi datorită lui cred că am rămas la antrenamente. Eram mereu într-un fel de competiţie. Eu şi încă doi colegi am rămas foarte mult timp la antrenamente după aceea. Între timp cei doi s-au lasat de sport.

 

5. Care a fost cel mai greu moment din parcursul dumneavoastră de practicant de arte marţiale?

- A trebuit să înţeleg destul de devreme că orice activitate din lumea asta are câteva reguli pe care trebuie să le respecţi indiferent de repercursiuni. Asta dacă vrei să reuşeşti cu adevărat într-un domeniu. Şi aici a fost la fel. Pe parcursul meu de sportiv am practicat mai multe sporturi, doar pentru că la un moment dat nu-mi placea ceva din organizarea acelui sport sau pentru că prin ţările pe unde eram la momentul respectiv, nu aveam cum să fac QKD într-un mediu organizat. Am făcut handbal, rugby, power lifting şi destule alte forme de arte marţiale. In perioada cand am trait in SUA, am participat chiar si in turneul UFC (84kg). Asta se-ntampla prin 2003-2005. Merită spus că toate aceste sporturi le-am facut în paralel cu QKD-ul. N-aş putea să spun de ce, însă destulă vreme am făcut în paralel şi altceva.

 

Toate astea s-au întâmplat până în momentul în care a trebuit să aleg ceva concret. Cred că a fost destul de greu să aleg pentru că toate variantele au avut + uri şi – uri. M-am hotarat asupra alegerii QKD-ului. Personal, mi se pare ca ofera cele mai putine compromisuri. Se pare că am ales bine, pentru că şi acum tot practicant de QKD sunt.

 

6. Care a fost cea mai mare bucurie pe care v-a oferit-o practica Qwan Ki Do ?

- Au existat multe momente de mare şi intensă bucurie. Îmi amintesc momentul când am susţinut examenul de centură neagră; când l-am întâlnit prima oară pe maestrul fondator; când am cucerit împreună cu colegii mei, medalia de aur la primul campionat european la care am participat eu; faptul ca sunt înconjurat de oameni apropiaţi chiar dacă locuim la sute de km distanţă unii de alţii; că am prilejul să arăt şi altora această metodă de arte marţiale. Sunt multe astfel de momente.

 

7. Ce consideraţi că v-a învăţat practica artelor marţiale în general şi a metodei Qwan Ki Do în special?

- Maestrul fondator spunea la un stagiu internaţional că „toate formele marţiale duc spre acelaşi loc, dar pe căi diferite, depinde de practicant să scoată cei mai bun din el”. Depinde de fiecare om în parte să devină din ce în ce mai bun. Artele marţiale sunt un mijloc extraordinar de a descoperi acest lucru. Este fascinant să descoperi de fiecare dată încă ceva despre tine însuţi.

 

QKD-ul în special, cred că mi-a arătat cum se poate îmbina tradiţionalismul cu modernismul. Este o metodă dinamică, în continuă schimbare şi-ţi permite propria interpretare fără a schimba sensul iniţial.

 

8. Dacă vi s-ar solicita să definiţi semnificaţiile pe care le are practicarea metodei Qwan Ki Do în viaţa dumneavoastră în patru cuvinte, care ar fi acestea?

- CURAJ, VOINŢĂ, ECHILIBRU, PUTERE.

 

9. De obicei, remarca celor care aud că cineva cu care interacţionează, practică arte marţiale şi are, să spunem, centura neagră, este: «O, trebuie să am grijă cum mă port cu tine!» Cum reacţionaţi?

- Oooo, dacă n-am auzit remarca asta de un milion de ori, n-am auzit-o odată. Da, remarca asta vine in principiu din cauza preconcepţiilor legate de artele marţiale, idei preluate de prin filmele anilor ’80. Eu aud remarca asta chiar şi de pe la superiorii mei de la serviciu, care au senzaţia că sunt oarecum comici sau haioşi dacă spun asta despre mine.

 

Am o fizionomie destul de expresivă, iar la o astfel de remarca nu spun nimic, dar sigur pe faţa mea se vede ceva.

 

10. Care este învățătura pe care dumneavoastră ați primit-o în urma practicii artelor marțiale, dar pe care ați fi vrut să o primiți sub formă de sfat pentru a nu fi nevoit să o învățați pe propria piele?

- Sfaturi primeşti de la oricine, oricând şi mai ales oricum. Dacă o idee rămâne la statutul de ideie, nu valorează absolut nimic. Dacă nu experimentezi pe propria piele nu ai cum să ştii exact cum reacţionezi, tu însuţi, într-o situaţie dată. A nu se înţelege de aici că trebuie ignorată experienţa celor dinaintea noastră, dar nici urmată fără pic de îndoială. Sfaturile au neajunsul că pot să-ţi îngrădească spiritul dacă nu înţelegi esenţa. S-ar putea da multe exemple, dar sigur nu se vor înţelege aşa cum cred eu ca trebuie intelese.

 

11. Ce îndrumări aţi oferi practicanţilor foarte tineri de Qwan Ki Do precum şi tinerilor şi copiilor care doresc să înceapă practica artelor marţiale?

- QKD este un mod de viaţă. Inseamnă sănătate, inseamna securitate. Te învaţă că fiecare dintre noi are curaj la un anumit nivel al fiinţei lui. Descoperi lucruri despre care nici nu ştiai că există în tine. Să vină şi să se antreneze, indiferent de profesie, sex, convingeri politice sau religioase. Vor învăţa, de exemplu, că lupta libera este ceva, iar lupta competiţionala (sportiva) este altceva. QKD oferă pe ambele şi eşti liber să alegi, insă indiferent ce alegi vei deveni mai puternic şi echilibrat in tot.

 

12. Ce întrebare consideraţi că ar fi trebuit să facă parte din acest interviu dar nu a fost formulată? Vă rugăm să o formulaţi dumneavoastră şi să răspundeţi la ea.

- Nu cred ca trebuia adresată o întrebare anume.

 

Vă mulţumesc!

bottom of page